Den 10-18 mars 2007 anordnade Studieförbundet Bilda för andra gången en resepedagogsutbildning i Israel, där 22 personer deltog. Alla resenärer representerade olika regioner. Fem stycken av oss representerade syrisk ortodoxa kyrkan och resterande arbetade på Bilda inom profilområdet Mellanöstern. Utbildningen handlade om hur man som reseledare/pedagog ska anordna/arrangera resor till ”Det heliga landet”.

Studieförbundet Bilda har under ett antal år haft kontakt och utbyte med Mellanöstern och de har i Jerusalem också ett eget studiecenter. Det innebär bland annat kulturutbyte, studieverksamhet och studieresor. Ända sedan 1960-talet arrangeras studieresor till det heliga landet. Fokus på dessa resor är alltid möten med de ”levande stenarna”. Jag fick privilegiet att åka på denna reseledarpedagogsutbildning som jag anmälde mig till via SOKU.

Resan/utbildningen började med att alla deltagare skulle läsa på om Israels historia, politik, geografi och samhällsfrågor och då med fokus på fredsprocessen. Gruppen med 22 personer träffades för första gången på Arlanda vid incheckningen, och klockan 05.00 lördag den 10 mars bar det av till Israel.

Väl framme i Tel Aviv fick några av oss genomgå en kontroll på vårt syfte med resan, och ”check up” på vilka vi var. Detta på grund av den tuffa politik Israel har.

Första dagen på planeringen var att besöka gravkyrkan, som vi känner mer igen som ”Uppståndelsekyrkan”. Känslan av att befinna sig på platsen där Jesus korsfästes, är väldigt svår att beskriva eftersom man var omtumlad av så många blandade känslor. Att se människor från alla möjliga länder i världen böja sig ner och välsignas av Jesu grav gjorde att man fick rysningar i kroppen. Tanken av det brutala händelseförloppet som vår Herre Jesus fick genomgå för vår skull påmindes och etsades fast i huvudet. Man kände bara sorg och ödmjukhet inför allt och alla. I varje hörn hörde man människor be böner, och sjunga kyrkohymner på sina språk för att hylla.

Därefter gick vi till S:t Matteus klostret/conventet, där vi blev mottagna av Seidna Severios, Abona dayroyo Semun, och några fler från styrelsen. Eftersom vi var tvungna att hålla oss till planeringen och gå vidare till nästa besök så bokade vi en ny tid med Seidna Severios och Abona dayroyo Semun lite längre fram på veckan, på vår fritid. Då skulle vi få möjlighet att sitta och prata om hur det syrianska folket i Israel har det, vilka motgångar/hinder de har och hur vi i Sverige och som ungdomsförbund kan hjälpa de utsatta.

Det vi fick veta är att syrianska ungdomar har det svårt på grund av den dåliga ekonomin. Ungdomar har svårt att gifta sig och skaffa boende på grund av de mycket dyra hus eller lägenheter som också är mycket sällsynta. Med andra ord har man alltså inte råd att köpa en liten bostad på 40-70 kvadratmeter som kan kosta flera miljoner dollar. Anledningen till de höga priserna är att alla icke israeler vill motarbeta den växande israeliska befolkningen.

Ett annat problem är att många syrianer flyttar utomlands. På så vis finns det inte många syrianer kvar som kämpar för deras rättigheter och deras del av de heliga platserna.

En positiv nyhet dock är att en syriansk förskola upp till skolår 4 har byggts i Betlehem.

Skolan byggdes för 3 år sedan sponsrad av fonden Barnabas från England. Skolan har 10 anställda kvinnliga lärare, vilket är väldigt vanligt eftersom det är svårt att rekrytera manliga lärare till de lägre stadierna. Det kostar 85.000 US dollar att bedriva verksamheten per år. Det kostar 500 US dollar för varje elev per termin. Man arbetar efter den palestinska läroplanen och utöver det en egen läroplan för syriansk historia/språk.

I skolan finns möjlighet till alla faciliteter utom hiss och handikappstoalett som senare kan tillkomma. Annars har skolan hög standard och lokalerna är stora, rymliga välgenomtänkta med bra dämpade färger och fin inredning. Det finns 14 rum med möjligheter för lokalutbyggnad. Biblioteket innehåller engelsk litteratur och religionsböcker, samt tv och video. Det finns ca 17 datorer i en datasal. Det går cirka 17 barn i varje klass, flertalet är tjejer, både kristna och muslimska barn. Tillsammans går de i s.k. förskoleklass. När de kommer upp i första klass separeras de endast inför religionsundervisningen. Man delar in barnen i olika grupper och satsar mycket på de svaga barnen där det ges extra stöd. Skolan håller på att arbeta fram en gymnastiksal och inventering. Ett duschrum finns på övre våningen. Abuna Boutros håller i syrianska undervisningen på skolan. Han lär ut bl a hymner till barnen.

Behoven som finns är utbyte av lärare för allmän pedagogisk kompetensutveckling och intensiv undervisning i syrianska språket samt studiematerial i form av skolböcker eller barnsagor finns det stort behov av. Rektorn efterlyste hemspråkslärare i syrianska från hela världen att åka dit och undervisa i syrianska.

Under resans gång besökte vi även födelsekyrkan i Betlehem. Vi åkte till Döda havet, till Jeriko som omnämns i gamla testamentet och som anses vara en av världens äldsta städer. Vi träffade kristna palestinier som berättade om deras livsvillkor och hur Israels politik särbehandlar det palestinska folket från Israeler. Vi fick även uppleva vilka stora orättvisor det palestinska folket bemöts med, hur Israeler har byggt en mur över 700km lång och 8 m hög runt hela Betlehem för att dem är rädda för palestinska självmordsbombare. Hur palestinska invånare måste gå igenom en passkontroll ”check point” varje gång de ska ut eller in från/till Betlehem för att t.ex. jobba på andra sidan muren. Hur FN och alla bistånd är så maktlösa på Israeliskt territorium. Ja, det finns mycket orättvisor och kampen om vems utlovade land det egentligen är kändes som en oändlig kamp som inte har ett slut.

När man som kristen tänker på Israel så är det första man tänker på ”Pilgrim”. Man vill besöka alla heliga platser och träffa personer av betydelse. Men man kan inte låta bli att beröras av det inhemska folket och deras livsstandard. Vart man än åker i världen så bemöts man alltid av tusentals olika intryck. Alla människor har ju även olika förutsättningar och erfarenheter. Allt detta påverkar bemötandet av de heliga platserna. Därmed är min uppgift som reseledare/pedagog att ge och skapa möjlighet/er till detta möte. För mig är en resa till det heliga landet inte som vilken resa som helst, därför är det viktigt att man förbereder sig noga inför resan. Jag finns tillgänglig för föreningar, grupper, kyrkor, organisationer, studenter, allmänheten m.m. för att hjälpa till med råd och delge de verktyg man behöver innan och under resan.

Jag vill avsluta med att tacka Gud och SOKU som gav mig möjligheten att få vara en del av denna underbara resa i tid och rum.

Suheyla

Bilder kan ni se här.

Suheyla Sever