Efter ett besök i Norrköping, S:t Kyriakos anordnade SOKU- Örebro ett läger i Motala. Dessa två föreningar skulle nu fortsätta stärka banden mellan varandra och lära känna varandra ännu mer. Fredagen den 13 juli klockan 12.00 skulle vi samlas utanför receptionen i Varamon, Motala. Tyvärr var receptionen stängd och öppnade kl 17.00. Detta ledde till en dag med packningen släpandes efter oss ett antal timmar.
Efter att ha ”lärt känna” varandra med några övningar gick vi mot stugorna och lämnade packningen där utanför. Vissa passade på att bege sig mot stranden och ta sig ett härligt dopp, medan andra föredrog att stanna kvar vid stugorna och spela volleyboll, fotboll eller för att bara umgås.

Maten stod på spisen och det dröjde inte länge innan det var dags att fylla de tomma magarna med mat. På menyn stod det köttbullar och potatismos med brunsås och sallad, tillagad av vår fantastiske kock Johan Albayrak och hans assistenter Madelene Alp och Antonia Yusufson.

Mätta och belåtna städade vi efter oss och sedan fick alla sysselsätta sig med det de själva ville. Även då passade de flesta på att ta sig till stranden. Andra föredrog en glass till efterrätt och gick istället mot kafeterian.

17.15 kom nycklarna till stugorna och då var det dags att lämna bagaget i stugorna för att sedan ge sig av mot den stora stugan där vi skulle påbörja våra aktiviteter. Nu hade Rafael Yevno och Maria Gulec förberett lite charader. Efter att vi alla fått oss ett gått skratt var det dags att sätta eld på grillarna. Till middag fick vi grillad hamburgare och grillad korv. Efter middagen var det dags för lägrets första föreläsning som skulle handla om ”syriansk identitet” av Murat Posluk. Han inledde föreläsningen med att säga: ”Ni sitter på en härlig skatt, livets skatt”. Denna föreläsning var väldigt givande och vi tackar Murat väldigt mycket för att han kunde ställa upp med en föreläsning och för att han fanns där för att besvara ungdomarnas frågor.

Efter det var det dags för en grupp ungdomar att hålla i en meditation, denna meditation handlade om kärlek och var väldigt bra att ha för att få en liten lugn stund ibland oss.

Strax därefter var det dags för en mini ”shahro”, där det bjöds på mycket smått och gått, det bjöds också på tårta, då vår käre kock fyllde 23 dagen innan. Ett stort grattis till Johan, ett grattis kan man också rikta till Susan Cakar, då även hon fick grädde på ansiktet.

Klockan närmade dig 01.00 och det var dags att bege sig mot stugorna för att gå och lägga sig, men ungdomarna var pigga och alerta och ville istället ta sig ett litet dopp. Vi begav oss mot stranden och när klockan var 02.30 kunde man se köerna utanför duscharna. Strax därefter gick en del för att sova medan de andra fortsatte att mingla och umgås, det dröjde inte länge innan grillen kom fram och man började grilla korv och marshmallows. Vid sju tiden gick de flesta och lade sig medan andra valde att istället spela lite kort.

När man spelat färdigt passade man på och busa. Efter lite knackningar på vissa fönster och tandkräm på sovande personer här och där var det äntligen dags för frukost. På grund av den sena natten blev frukosten försenad för somliga. Andra var uppe i god tid och fick till sig en lite längre fritid.

Efter lunchen skulle en föreläsning hållas av Charbel Gabro. En mycket fin föreläsning som handlade om hur man lever enkelt med Gud. Han berättade bland annat om hur det egentligen inte behöver vara svårt alls att leva med Gud samt lite kort om hur han tagit emot Jesus. Denna föreläsning uppskattades av många då man kunde se hur ungdomarna intensivt lyssnade, föreläsningen bidrog även till en hel del frågor efteråt. Efter föreläsningen var det dags för vissa från Norrköping att bege sig hemåt och de kvarstående hade en kort meditation. Därefter begav sig alla mot stugorna för att där fortsätta kvällen med grill och mingel. Inte långt därefter var det dags att ta farväl av varandra.

Efter att Norrköpingsgänget hade begett sig mot Mor Kyriakos gick örebroarna till stugorna för att umgås. Senare mot kvällen gick två ledarna från Örebro runt i dem olika stugorna för att lite kort ta reda på vad ungdomarna har för syn på religionen, svara på eventuella frågor samt be lite tillsammans vilket väckte diskussioner. Efter det var det ”läggdags”, men vilken läggdags? Örebroarna passade på att ta ett nattdopp och hoppade in i vattnet istället.

På söndagen fanns det inte så mycket att göra mer än att packa väskorna och städa. Efter att allt blev rent och fint samlades gänget för bön samt bibelläsning och styckeläsning ur ”under ytan”, en verklighetsbaserad bok. Boken är en andaktsbok för ungdomar och vuxna där författarens egna upplevelser och berättelser framkommer. Efter varje berättelse tillkommer bibel verser som ger olika liknelser. När samlingen tog slut begav sig alla mot sjön igen, men denna gång för en sista titt. Vissa satte sig på marken vid stranden, andra tog en långpromenad och resten passade på att ta sig en sista tupplur på det gröna gräset med vindarnas sus. Klockan slog tre och det blev dags för Örebroarna att åka tillbaka, trotts invändningar om att stanna kvar lite mer.

SOKU- Norrköping och SOKU- Örebro vill först och främst tacka Gud, men också SOKU, föreläsarna Murat Posluk och Charbel Gabro, alla ungdomar och alla andra som på något sätt varit med och bidragit till denna underbara resa.

Ett stort tack till SOKU- Örebro som arrangerade hela resan och bjöd in SOKU- Norrköping.

Vistelsen har uppfyllt mer än våra förväntningar och den har satt djupa, oförglömliga och outplånliga spår i våra hjärtan.

Bilder kan ni se här.

Georgia Mushe MU & Pauline KassElia FS