(Uppdaterad med bilder)

Den 27 juli var det dags igen för SOKUs andra sommarkurs som ägde rum i Sverige. Denna gång hölls den i Stjärnholms stiftsgård, Nyköping och pågick fram till den 5 augusti. I år var det ca 30 ungdomar från sju olika städer som fick chansen att delta.
Målet för de deltagande var att fördjupa sina kunskaper i det syrianska språket, kyrkofäderna, bibelkunskap samt stärkas andligt. Och resultatet blev väldigt gott.

Dagen började ganska sent på eftermiddagen med lite förberedelser inför kursen och fortsatte med en kort introduktion av SOKUs förbundsordförande Feride Tas, förvånansvärt höll sig alla till schemat. Efter en utmärkt middag och en kort kvällsbön fick alla chansen att ”lära känna” varandra med några lekar.

Något att nämna är att Malfono Michel var på hugget redan den första kvällen. Så varför inte passa på och avsluta dagen med en syrianska lektion? Tyvärr lyckades han inte avsluta dagen på sitt sätt, deltagarna var ivriga och ville självklart fortsätta umgås och lära känna varandra.

Efter den första natten satte allt igång på allvar, från och med nu var det lektioner och föreläsningar som gällde. En vanlig dag började med en kort morgonbön halv nio och frukost fram till kl 10.00. Efter frukosten var det nivå ett gruppen som skulle ha syrianska och nivå två gruppen fick göra lite annat. Malfono Michel hade delat in oss i grupper med olika nivåer som fick ha syrianska varannan dag, dagen man inte hade syrianska fick man studera till morgondagens läxförhör.

Efter syrianskan fortsatte dagarna med föreläsningar. Man hade ca fyra föreläsningar om dagen, med en lunch emellan. Senare mot eftermiddagen var det dags för kvällsbön och därefter fick deltagarna sin egna lilla fritid. Oftast brukade man disponera tiden så att man hann med studierna samtidigt som man kunde ha kul. Strax innan middagen hade man oftast en uteaktivitet, fotboll och basket var något som de flesta föredrog att spendera tiden på, andra nöjde sig med att fortsätta studera. Vid två tillfällen fick deltagarna också chansen att gå ut och paddla kanot. En annan dag hade ledarna bakat in en fem-kamp med ett antal spännande moment. Grupperna fick samtidigt komponera en låt och välja ett eget lagnamn, självklart fick alla sig ett gott skratt efter att de fått höra de fantasifyllda idéerna på namn och låtar. Efter middagen var deltagarna återigen fria att göra vad de ville till klockan närmade sig läggdags. Inte för att de passade tiderna, men det var sådant som ledarna fick räkna med.

Kursens innehåll bestod av allt från syrianska, föreläsningar och böner till hymner, lovsånger och lek. Föreläsningar hölls av bl. a biskopen, präster, lärare i olika kyrkor samt ledarna. Exempel på sådana är kärleksserien, bibelkunskap, Guds gåvor, Syriansk identitet, andliga föreläsningar och mycket mer.

Något som var väldigt fint och som uppskattades väldigt mycket av deltagarna var meditationerna. Deltagarna delades in i små grupper där de fick genomföra varsin meditation, vilket uppskattades av de flesta. Dock var det inte bara en meditation som varje grupp fick ta hand om. Dessvärre så var dessa grupper gjorda för att de skulle hjälpa till med disken, duka fram och duka av borden och hjälpa till i köket, vilket de flesta fruktade.

Söndagen var lite annorlunda jämfört med de övriga dagarna. Efter syrianskan fick ungdomarna tillsammans med ledarna förbereda gudstjänsten. Gudstjänsten hölls av Abona Khoury Chabo El-Khoury. Och efter gudstjänsten fick ungdomarna chansen att prata med honom och ställa frågor.

Efter lunch hade alla fritid som följdes av uteaktiviteter, denna dag ville nog de flesta ungdomarna hålla sig inomhus. Mot kvällen blev det dags för en liten sångstund. Ungdomarna fick lära sig ”Shuhno D’leban” och ”Qenneshrin”. Varav den ena är en hyllningslåt till patriarken och den andra en låt om det syrianska universitetet/skolan i Qenneshrin som har uppbringat många fäder och lärare. Vad kunde passa mer fint än en derbake att slå på till ungdomarnas sång.

Efter middagen var det filmstund. Söndagen var nog den enda dagen som deltagarna fick vila.

Den 10 dagars kursen avslutades med ett prov och mot kvällen blev det grill och mingel. Dagen därpå var det dags för prisutdelning och stora farväl.

Bortsett från kursens ledare fick deltagarna besök av Abona Khoury Chabo El-Khoury, Abona Besim Kurt och Abona Jacob Kasselia. Andra föreläsare som t ex Malfono Robert Abraham, Murat Posluk, Gabriel BarSawme, Josef Togan m fl. fanns också på plats. Dock måste det nämnas att en av höjdpunkterna under kursens gång var mötet med biskopen Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas.

Ledarna, samt kockarna under kursens gång var Malfono Yuhanes Kurt, Malfono Michel Issa, Malfonitho Sandra Özmen, Malfono Johan Andersson, Malfono David Özmen, Stefan Aydin, Feride Tas, Suheyla Sever, Rima Afram, Paulin Kasselia och Suzie Gevrige.

Ett stort tack till er alla och ett stort tack till SOKU, alla deltagare samt alla andra som på något vis medverkat till denna underbara resa. Det är inte bara resan som har satt djupa oförglömliga och outplånliga spår i allas hjärtan, utan var och en av er har gjort det.

”Tänk på din skapare i din ungdoms dagar, innan de onda dagarna nalkas, de år som ingen glädje har att ge” (Pred 12:1)

Reportage från sommarkursen kommer att sändas på SuryoyoSat söndagen den 26 augusti, kl. 19.45

Bilder kan ni se här.

Georgia Mushe, MU