Ett fyrtiotal ungdomar från SOKU-Norrköping, S:ta Maria begav sig till Israel i somras. När vi fick informationen om att vi skulle få möjligheten att åka till Det Heliga Landet började det pirra i magen. Fantasierna började flöda och drömmen om hur det skulle vara där borta, långt borta hemifrån, ett helt annat land, en annorlunda kultur, starkare tro, heliga platser. Kändes overkligt, vi trodde inte det var sant. Vi anlände till Israel, Jerusalem den 25 juni. Vi emottogs med ett varmt välkomnande av de samtliga som levde i klostret Mor Markus i centrala Jerusalem, där vi bodde i hela två veckor.

Boende i klostret var: hans nåd Mor Sewerious Melke, abouna Shemoun, deyroyo Antonios, abouna Musa, Justina, Khader och Elias, underbara människor. I Israel fick vi ta del av den syrianska kulturen, den kristna syrisk ortodoxa religionen samt många underbara heliga platser där Jesus, Jungfru Maria, Josef och många fler bibliska individer befunnit sig. Bland annat fick besöka: Jungfru Maria kyrkan som finns i Jerusalem, som byggts till minne av hennes grav.

Uppståndelsekyrkan, där det fanns samlat många minnen kring bland annat Jesu korsfästelse (golgata), uppståndelse samt hans gravplats.

Nazareth, staden där Jesus levde under en tid. I Nazareth besökte vi bland annat platsen där Josef hade sin verkstad och där han lärde upp Jesus hur man arbetar som snickare.

Bebådelsekyrkan, platsen där ängeln Gabriel uppenbarade sig för Jungfru Maria och sade att hon var havande genom den heliga anden.

Kana, platsen där Jesus omvandlade vatten till vin. Detta var Jesus första mirakel.

Jordan floden, vid denna flod döpte Johannes döparen Jesus.

”Via Dolorosa”, vägen Jesus gick till Golgata, där han korsfästes. Under vägen bar han sitt kors som han korsfästes på. Jesus stannade upp på 14 olika platser.

Kristi himmelfärds kyrka, platsen där Jesus togs upp till himmelen.

Födelsekyrkan i Betlehem. Det var här Jesus föddes. ”Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.”

Herdekyrkan i Betlehem, där fick herdarna budskapet att Jesus är född.

Vi besökte många fler platser än ovan skrivet, obeskrivligt och underbart vackert var det. Vi besökte syrianska kyrkor, där vi fick delta i gudstjänster och vi fick även vara med om en prästvigning. Vi fick även uppleva bad i döda havet och medelhavet. Under resans gång fick vi alla ungdomar jättefin kontakt och väldigt bra sammanhållning. Vi ville inte resa tillbaka hem.

Först och främst vill vi tacka Gud för att han var med oss under resans gång och att den blev lyckad och att vi kommit hem välbehållna. Må Guds kärlek leva med var och en av oss. –Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ska ha livets ljus (joh 8:12). Vi vill även tacka SOKU för all hjälp med bidrag och material.

SOKU-Norrköping, S:t Maria kyrkans styrelse