JUL PÅ LISEBERG – SOKU-Norrköping, S:ta Maria besöker SOKU-Göteborg för en helg full av aktivitet, lör-sön 15-16/12

Helgen startade väldigt tidigt för denna tappra skara busslast med 48 ungdomar från SOKU-Norrköping, S:ta Maria som klockan åtta på lördagsmorgon gjorde korstecknet för sina ansikten och med Herrens bön startade sin färd de ca 300 km ner till ”det gamla gôa Götet”, västkusten, Sveriges framsida eller som de säger överallt: ”Väst é bäst!”.

Efter en skön 4 timmar lång bussresa med Gabi och Melissa i kontroll över att underhålla alla andra, var de så äntligen framme vid S:t Johannes Apostelns Syrisk Ortodoxa Kyrka i Hjällbo/Göteborg och blev mottagna av ett tjugotal ungdomar och en färdig frukost/lunch. Efter en kort inledning och välkomnande var det på gammalt vanligt syrianskt manér: hugghooom!! Nej, inte huggorm, utan hugg i! Medan gästerna tuggade sina sista tuggor fick de även en intensiv föreläsning om fasta, eftersom denna lördag trots allt var den första dagen i Julfastan. En viktig lärdom var att fastan är ett andligt verktyg och en dygd som ligger till grund för andra dygder. Fastan inför högtider är också en andlig förberedelse på samma sätt som vi förbereder oss kroppsligt och världsligt inför högtider med mat, nya fina kläder, etc.

Efter föreläsningen var det dags att bege sig ner mot Göteborg Centrum för att göra gatorna där osäkra. Omkring 80-90 syrianska ungdomar som intar stan – en vacker, men farlig syn. Ungdomarna fick lov att utforska Göteborg under en skön lördags-julrush. Efter några timmar av utmattning var det så åter samling i bussen och avfärd till ett av huvudevenemangen, nämligen JUL PÅ LISEBERG. Ty det är så fiffigt att Liseberg, Göteborgs egna nöjesfält, har julöppet med fullt med julpynt, julmarknad, skridskobana, några mysiga åkattraktioner och liknande. Men kanske det mest spektakulära är alla ljusen – det är miljontals ljus som lyser upp praktiskt taget ALLT. Träd, vattenfall, byggnader, Lisebergstornet – ja allt! Även här fick ungdomarna göra Lisebergs gator osäkra. Det var verkligen en ny, spännande och fin upplevelse för de flesta, dock utmattande. Den långa dagen började så lida mot sitt slut och återigen var det samling för att låta busschauffören Krister föra bussen hem till nollelvornas egna hotell mitt i Hammarkullens ghetto.

Efter en lång och något tärande dag, kändes det skönt att få slappna av till brinnande ljus i mörker och en meditation med tema Jesu Kristi födelse och ödmjukhet. Efter denna var det återigen dags för hugghooom för maten var serverad. Kvällen fortsatte så med charader, skojigheter och kuligheter, fika och mys. Framåt sena timmar var det endast Norrköpingare kvar i sovplatsen och en tapper göteborgare. Då var det äntligen dags för skräck-historierna att komma fram. Norrköpingarna började värma upp med att skrämma varandra med sina lama berättelser, men föga anade de vem de hade stött på om inte skräck-mästaren själv från Göteborg. Med sin barska röst och hemska inlevelse skrämde han de stackars ungdomarna till den graden att deras barn i generationer framöver kommer få svårt att sova. Men räds inte, kära läsare, ty utav detta kom mycket gott då ungdomarna efteråt samlades och bad nattbön tillsammans hand i hand, att Gud skulle beskydda och välsigna dem och vips så var rädslan borta.

Söndagsmorgonen började med väckning. Trots den sena natten var norrköpingarna pigga och förberedde sig inför Gudstjänsten i S:t Johannes Kyrka. Efter den vackra mässan, ledd av församlingsprästen Abuna Besim Kurt och den äldre prästen Abuna Marawgeh Akyuz närvarande, var det dags för frukost i Kyrkans lokal, Syrianska Kulturhuset. Abuna Besim talade därefter med ungdomarna och gav vackra, inspirerande och stärkande ord till ungdomarna. ”Välkommen till Er kyrka! Detta är inte vår kyrka, utan det är Er kyrka lika mycket. Vi befinner oss alla i samma båt och är på väg mot samma mål” sade Abuna Besim. Efter lite uppiggande godis hölls en kort föreläsning om denna söndags tema – Uppenbarelsen för Josef, där den hjärt-splittrade Josef uppmanades och stärktes av Gud till beslutsamhet. På samma sätt kan även ungdomligheten vara en tid av hjärt-splittring, men tålamod och bön och Gud svarar. En fin liknelse om familjens välsignelse gavs också med inspiration från den heliga gemenskapen med Josef, heliga Guds moder Jungfru Maria och Jesusbarnet samt att familjen kan liknas vid en hand med flera fingrar – det finns flera individer men det är en familj. Varje finger i sig kan inte göra så mycket och är svagt, men tillsammans kan denna familj – handen – gör många saker. Den kan greppa ting, den kan skriva, den är stark. Så måste också vi vara starka som familj, ty familjen är en viktig kärna i kristendomen. Man hjälper varandra och i denna välsignelse kan man åstadkomma mycket fint i Herrens namn.

Så var det tyvärr dags för avsked och farväl. Med rinnande tårar hos alla (yaxni…) gjorde sig Norrköpingarna bekväma i bussen för en fyra timmar lång sov-marathon. Slutet gott – allting gott.

Vi tackar Gud för allting – att allt gick väl till under Hans beskydd och att vi hade en fin, trevlig och välsignad helg tillsammans, bröder och systrar i Herrens namn i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan. SOKU-Göteborg vill tacka gästerna för deras besök och hoppas på återseende på deras hemmaplan någon gång i framtiden.

Guds frid så länge och alltid!

JUL PÅ LISEBERG – SOKU-Västerås, SOKU-Enköping, SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos samt SOKU-Trollhättan besöker SOKU-Göteborg för en helg full av aktivitet, lör-sön 22-23/12

Det var endast en vecka sedan 50 syrianska ungdomar från SOKU-Norrköping S:ta Maria hade invaderat Göteborg och nu var det dags igen. Endast två-tre dagar innan Jul var så på lördagsmorgonen den 22:a december 50-talet ungdomar på väg från olika städer i Sverige till – just det – Sveriges framsida, det gamla goa Götet, för att tas emot av ungdomarna i SOKU-Göteborg, återigen för en ”Jul på Liseberg” med allt vad det heter. Hungriga som vanligt, var det mat som stod först på listan, därefter en kort föreläsning om fastan. Sedan skulle stan intas. Mitt i den intensiva julruschen stod ett antal representanter från SOKU-Göteborg alldeles i mitten av Nordstan för att se hur de förvirrade shoppingungdomarna rörde sig fram och tillbaka och varje gång möttes man av ett leende . Därefter var det dags för Jul på Liseberg och naturligtvis var det en spännande och ny upplevelse för gästerna att se alla miljontals ljus och häpnas över hur vackert och mysigt det var. Även här var det marsch fram och tillbaks i julmarknaden, för att kanske hitta den där sista julpresenten eller försöka vinna sig en stjärnvinst på något av de många många spelhjulen. Och visst var det vinster bland våra syrianer: stjärnvinst Marabouchoklad, Daim, tomtar och det var till och med ett par som vann ytterst exklusiva klockor i märket Folex. Sen var det ju en och annan som körde med grym taktik: ”damen, säg mig vilken numara som vinna yaow” och ”kom igen, jag vet det finns en special numer”. Skämt åsido, men det funkar ibland.

Efter utmattande spring och folktäthet i stan och på Liseberg, var det dags för lite mat och avkoppling i samlings/sovlokalen i Hammarkullen. Knappt hade maten hunnit sväljas så var det dags för våra egna live-artister att bjuda gästerna på en liten ”mini-fest”. Så visst fick de ”yaxni trötta” ungdomarna fart på benen igen och dansade lite i lokalen. Sen var det dags för lite lugnare låtar och hymner då de flesta slappade. Så led kvällen mot sitt slut och några sov medan andra satt uppe och umgicks. Och naturligtvis var det skräck-mästarens tur att skrämma dessa ungdomar och deras framtida barn och barnbarn, och självklart funkade det! Men återigen – ära vare Gud i höjden – ledde detta till gott samtal och goda, sunda diskussioner efteråt.

Ganska förvånande var denna grupp pigga nog att vakna före väckning och förbereda sig till morgongudstjänsten i S:t Johannes Kyrka. Efter mässan av Abuna Besim Kurt var det frukost nere i kyrkans lokal och därefter en kort föreläsning och några ord av Abuna Besim. Så var det åter dags för avsked och farväl och själklart smög sig tårarna fram (varpå någon sade: ”jag gråter inte, snyft, jag fick bara något i ögat, snyft snyft”).

Återigen: Vi tackar Gud för allting – att våra gäster kom, stannade och åkte hem välbehållna och att allt gick väl till under Hans beskydd; att vi hade en fin, trevlig och välsignad helg tillsammans, bröder och systrar i Herrens namn i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan. SOKU-Göteborg vill tacka gästerna för deras besök och hoppas på återseende på deras hemmaplan någon gång i framtiden.

Guds frid så länge och alltid! Igen…!

SOKU- Göteborg