”Kom med mig till en öde plats där vi kan vara ensamma, och vila er lite” Mark 6:31.

SOKUs veckoslutskurs 2007 hade som tema retreat. En retreat är ett par dagars meditation och bön, under vilket tystnad försöker bevaras i största möjliga mån. I tystnaden blir Guds röst tydligare och vi möter Gud på ett djup som vi inte kan göra i den moderna världens tv och internet brus.

Ett 30-tal ungdomar från hela Sverige hade samlats för denna andliga händelse och möte med Vår underbare frälsare Jesus Kristus.

Veckoslutskursen ägde rum på Vårdsnäs Stiftsgård utanför Linköping. Vårdsnäs ligger mycket naturskönt med närhet till vatten.

/p> Kvällen började med en kort presentation om oss själva där vi också fick berätta om 3 stycken förväntningar inför helgen. ”Styrka”, ”kärlek”, ”Gud”, ”gemenskap” var några av förväntningarna.

Meningen var att deltagarna skulle få pröva på en retreat och tystnaden på allvar. Givetvis var det inte förbjudet att prata, men under maten spelades lugn andlig musik och vi försökte påminna oss om att det är Gud som ger oss vårt dagliga bröd – hablan lahmo dsunqonan yaowmono. Fredag kväll avslutades med en bön och meditation i den lilla men fina kyrkan som fanns på platsen.

Under lördagen höll alla 4 ledare en föreläsning om ett andligt ämne. De 4 ledarna var: Daniel Yalin (FS), Gabriel Bar-Sawme (FS), Sandra Özmen (RU) och Johan Andersson (RU).

Här kommer en kort presentation om föreläsningarna:

Sandra höll en föreläsning om Guds gåvor och kallelse till var och en av oss. Sandra fick oss att förstå att alla människor har olika gåvor, men är lika älskade och värdefulla i Guds ögon. Sedan berättade hon även om vikten att använda gåvorna vi fått, inte gräva ner dem. Hon gav oss bilden av att ha en öppen hand. När vår hand är öppen att ta emot och dela med sig av Guds gåvor, kan Gud ge oss mera gåvor. Men om vi stänger handen kan Gud inte lägga ner några gåvor där.

Gabriel föreläste om bönen och vikten att sätta Gud främst i våra liv. Gabriel gav praktiska tips och dela med sig av sina erfarenheter i bönens liv. Några av tipsen var b la att ge den bästa tiden till Gud. Många av oss ber kvällsbönen när vi är jätte trötta och orkar bara be några minuter, Gabriel menade att det är våra prioriteringar som spelar in. Men han framhävde också att det hela handlar om att låta Guds kraft verka i oss, som ett segelbåt som hissar sina segel och låter vinden föra båten framåt.

Johan föreläste om bikten och dess betydelse. Först blev det en historisk genomgång med citat från kyrkofäder och apostoliska skrifter, för att sedan visa vägen till den syn av bikten kyrkan har idag och som Jesus visade oss i evangelierna. Jesus är barmhärtig och kärleksfull, men om vi inte bekänner våra synder i bikten hindrar dem oss från att leva ett fullt liv med Jesus.

Daniel höll den sista av ledarföreläsningarna. Daniel föreläste om fastan: dess betydelse, välsignelser och utförande. Daniel lärde oss att vi behöver gå djupare än maten vi äter. Vi ska fasta men det är jätte vikigt att det sker på ett rätt sätt, i kärlek och sanning. Daniel citerade b la profeten Jesaja om rätt typ av fasta:” detta är den fasta jag vill se: att du lossar orättfärdiga bojor, sliter sönder okets rep, befriar de förtryckta, krossar alla ok. Dela ditt bröd med den hungrige, ge hemlösa stackare husrum, ser du en naken så klä honom…” (Jesaja 58:6-7).

På lördag kväll kom fader Josef Dag till allas stora glädje. Efter en middag tillsammans, var det flera av ungdomarna som ville bikta sig och fader Josef ställde givetvis upp. Fader Josefs stora hjärta gjorde också att han kunde stanna 2 timmar extra så att alla ungdomarna i lugn och ro kunde lätta sitt samvete och få hjälp med sina problem.

Lördag kvällen blev annars en lugn avslutningskväll med film för de som ville och samvaro med Jesus i centrum. Vi blev även tvungna att städa de stora utrymmen eftersom vi på söndagen skulle åka till fader Josefs Gudstjänst i Norrköping.

När söndagen så kom, tackar vi Gud att allt gick så pass smidigt som det gjorde. Detta är nog en av de få SOKU aktiviteter där tiden inte haft en syriansk ”tolkning” (30 min försening).

Efter en underbar Gudstjänst i Mor Kyriakos kyrka, kunde alla deltagare äta i lugn och ro förutom Trollhättan, Göteborg och Västerås vars tåg och bussar åkte. Omkring klockan 14 kunde alla andra lämna kyrkan i frid och tacka Gud för en andlig helg tillsammans med Honom och varandra.

Vi tackar vår Herre och frälsare Jesus Kristus som gjorde det möjligt för oss alla att genomföra denna Veckoslutskurs. Vi tackar vår älskade biskop Mor Dioscoros Benjamin Atas och vår vördade fader Josef Dag för allt de gjort, gör och kommer att göra för våra ungdomar i Sverige. Vi tackar alla ledare, våra kockar Paulin Kasselia och Suzie Gevrige, SOKU-Sveriges styrelse, samt alla deltagare för kristen gemenskap och fina andliga dagar tillsammans. Vi är säkra på att med så fina ungdomar, är framtiden ljus för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige…

”Min glädje har jag i Herren, jag jublar över min Gud, ty han har klätt mig i segerns dräkt och skrudat mig i rättfärdighetens mantel…” (Jesaja 61:10)

Bilder kan ni se här.

RU