Fredagen den 2/11 var det äntligen dags för det efterlängtade barnlägret. Det hela började med att alla barn samlades utanför St Kyriakos Kyrkan i Brånnestad. När bussen väl hade kommit sprang alla barn av iver till bussen. Det fanns inget att säga förrutom att be busschauförren åka iväg. När alla var i bussen bad vi Fader Vår tillsammans och hoppades på ett bra, roligt och lyckat barnläger tillsammans i Rimforsa.

En och en halv timme senare var vi äntligen framme i Rimforsa, Vårdsnäs lägergård. Susan samlade alla barn och körde lite lekar med dem. Sedan var det dags för rumsindelningen. Efter att alla barn hade packat upp sina kläder och gjort i ordning sina sängar var det dags för middag.

Mätta och belåtna var barnen samt ledarna efter maten. Så var det dags för lite syrianska lektion, som malfonitho Georgia höll i. Efter det så var det dags för rollspelen, där barnen delades in i olika grupper. De alla fick varsin berättelse ur Bibeln som de skul-le träna på och visa upp tillsammans med en ledare. Sedan var det dags att varva ner lite med lite myspys följt av läggdags. Om barnen sedan sov är en annan femma.

Dagen därpå började med en syriansk morgonmotion med lite spring och lek till låten ”ahna kolan suryoyena” med ledaren Sofia. Efter svett och tårar fick barnen duscha och byta om. Det var äntligen dags för morgonbön och frukost. Efter våra ajne kafine naxime (ögon hungriga barn) var det dags att gå igenom korstecknets betydelse. Senare fick barnen träna återigen på sina rollspel.

Återigen var det dags för lunch. Denna gång var barnen glada, de fick den klassiska syrianska maträtten, gjothe o rezo (kyckling och ris). Barnen hade ätit för mycket så de fick en extra lång rast för att återhämta sig till nästa lektion, där vi skulle gå igenom innebörden av fader vår. Efter genomgången av Fader Vår var det dags för fritid, så ledarena kunde hinna förbereda inför det efterlängtade grillkvällen.

Susan, Helena och Georgia var de tre ledare som hade hand om denna grillkväll. Hmm undra hur det gick? Efter ”lite” rök i gillestugan och några brända korvar och hamburgare så fick barnen äntligen hugga i sig lite mat. Men att ledarna brände maten lite gran var inte deras fel hihihihi. Detta var inte slutet av kvällen. Nej, detta var endast början. Alla fick göra sig i ordning inför kvällens halloweenfest. Ni skulle se hur de alla såg ut . Det hela började med att gratta några barn som fyllde år. Sedan var det charader där ledarna härmade alla barns små utbrott. Kvällen avslutades med tilltugg, raks och chiwat. Sedan var det sovdags, men varken några ledare eller deltagare fick sig någon sömn denna natt.

Söndag började med en morgonbön och frukost. Sedan var det en sista chans för träning av rollspelen. Efter många timmars träning så var det äntligen dags för uppvisning. Alla var jätteduktiga. Detta ledde till att det blev svårt för ledarna att utse endast en vinnare, så vi bestämde oss för att dela ut priser till alla deltagare.

Dagen i Rimforsa avslutades med packning och städning. Sedan var et dags och bege sig hem till Norrköping igen. Hur var barnen i bussen denna gång? Jo, det kom inget ljud från dem. De alla var döda och sov i bussen under hela hemfärden. Bhayle d Alåho kom alla oskadda hem. Efter många kramar och tårar var det dags att skiljas åt och bege sig hem. Som man brukar säga borta bra men hemma bäst.

Vi tackar Gud för en lyckad resa, där vi alla kom hem oskadda.

”Låt barnen komma till mig och hindra dem inte! Ty himmelriket tillhör sådana” (Matt 19:14)

Bilder kan ni se här.

Helena Ergül och Linda Cakar, SOKU-Norrköping