Under natten utsattes S:t Kyriakos syrianska ortodoxa kyrka i Norrköping för ett försök till mordbrand. En eller flera hade medfört skräp till kyrkans port och tänt eld. Brandförsöket upptäcktes av personalen som tidigt på morgonen började jobba med byggandet.

Det var Anders Eriksson på ED bygg och inredning som kände lukten av brandrök i kyrkan och bestämde sig för att leta reda på var lukten kom från. Han hittade en skräphög med bland annat en telefonkatalog och en glasflaska som hade exploderat. Dessa låg glödande utanför porten, i dörren och i tröskeln under dörren. Han släckte elden med vatten och larmade genast. Som tur var hade elden inte tagit sig.

Kyrkostyrelsen och polisen ser allvarligt på detta och området har nu blivit spärrat för att man ska kunna genomföra en teknisk undersökning och hålla förhör med folk på platsen.

Inte första gången

Detta inte första gången som något händer i kyrkan. Den har nämligen blivit utsatt för andra typer av sabotage. Senast var för ungefär sju månader sedan, natten till den 15 augusti 2007. Metalltjuvar hade då varit i farten, och eftersom de inte hade hittat koppar, så bröt de loss aluminiumbleck från fönstren.

Bild: Folkbladet

SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos