Lördagen den första mars, hade SOKU-Göteborg anordnat en föreläsning/kurs i föreningsteknik, föreningsekonomi samt ledarskap i Göteborg. Eftersom detta är en viktig aspekt i våra lokala föreningar, att dess styrelser och ungdomar får ta del av samt lära sig detta, arrangerades denna föreläsning, som hölls i Syrianska Kulturhuset i Hjällbo, Göteborg.

Som föreläsare hade Feride Tas (ordförande i SOKU-Sverige) och Gunilla Togan (fd ordförande, nuvarande ledamot SOKU-Sverige) tagit sig ända från Stockholm till vackra västkusten, för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet inom ämnet. SOKU-Göteborg hade även bjudit in sina SOKU-grannföreningar i Västra Götaland (SOKU-Trollhättan, SOKU-Skövde, SOKU-Lidköping) för att dela med sig av detta givande och viktiga ämne och totalt hade ca 40 personer.

Föreläsningen var väldigt givande och gav oss alla en blick av hur en förening fungerar och hur den ska ledas. Den lärde oss även bra samarbete. Temat föreningsteknik (alltså själva föreningslivet) samt föreningsekonomi (ekonomiska bitar i föreningslivet) växlade sedan till ledarskap och väl under tiden föreläsningen pågick, fick vi genomgå små övningar om ledarroller, som skulle visa att vi alla har en ledarroll, oavsett om vi är med i en förening eller inte. Vi fick även höra en mycket fin och givande liknelse av Gunilla om vår Herre Jesus Kristus som ledare och Hans ledarroll.

Efter föreläsningen gick vi upp till S:t Johannes Syrisk Ortodoxa kyrka för att närvara på lördagens kvällsbön som hölls av Fr. Besim Kurt. Efter bönen blev det en liten återsamling och sedan var det av till att äta ute på stan och bowla tillsammans med de gäster som hade deltagit.

Summan av kardemumman var en blick om situationen som den är och en vägledning om hur det kan bli bättre. Vi ser fram emot ytterligare givande kurser i liknande ämnen, och vi ser gärna att lika trevliga och glada föreläsare kommer till oss igen.

Ett stort tack till Feride och Gunilla och hela SOKU-Sverige samt alla deltagande gäster både utifrån och från Göteborg!

Sara Kilic, SOKU- Göteborg