Den kristna minoriteten i Irak utsätts för en utdrivningskampanj. Endast i år har drygt nio kyrkor och kloster bränts ner eller bombats för att skicka ett tydligt budskap till de få kristna som vägrar lämna sina hem. När denna skrämsel tekniken inte gav det emotsedda resultatet, trappades våldet upp till att ingripa hot och mord på kristna ledare.

Iraks kristna fick känna smärta och sorg över att förlora flera religiösa ledare som har bragts livet på ett avskyvärt och förolämpande sätt.

Det senaste offret i det systematiska våldet mot Iraks kristna minoritet, blev vår älskade syriansk-ortodoxa präst Adel Abboudi, mer känd som fader Youssef. Fader Youssef sköts till döds nära sin bostad i den shiamuslimskt dominerade stadsdelen Karradah, i Bagdad. Han var pastor i St Peter and Pauls kyrka och beskrivs som en barmhärtig person som ofta och gärna predikade fred och kärlek och med ett särskilt hjärta för att hjälpa änkor och föräldralösa barn.

Den som följer situationen i Irak vet att det inte är mer en månad sedan den kaldeiske ärkebiskopen i Mosul, Faraj Rahho, hittades död. Han blev brutalt mördad av sina kidnappare.

Därför har vi, den syrianska föreningen i Eskilstuna, bestämt att förklara lördagen 19 april 2008 en sorgens dag. Där vi kommer att synliggöra den systematiska blodiga utdrivningskampanjen som extremisterna bedriver mot den kristna minoriteten i Irak.

Vi vill härmed inbjuda alla som önskar dela den syrianska diasporan sitt medlidande och vrede för det som händer vårt folk i Irak, och visa det på ett demokratiskt sätt. Vi kommer att samlas lördagen den 19 april framför Klosterkyrkan i Eskilstuna, för att ge uttryck åt vår solidaritet med det irakiska folket.

Det är nog på tiden att vi höjer vår röst mot terrorismen och utdrivningsplanerna. Ju fler vi är desto starkare är vi. Vi hörs också bättre. Vi hoppas på er medverkan för att tillsammans uppmärksamma den fruktansvärda och outhärdliga situationen i Irak som våra kristna medbröder och medsystrar befinner sig i.

Den 14 april 2008

Sukru Kaya

Styrelseordförande Syrianska Föreningen i Eskilstuna

Sukru Kaya