Regeringen meddelade i söndags att en man har dömts till döden för att ha varit inblandad i mordet på den kaldeisk-katolske biskopen Paulos Faraj Rahho i Mosul, Irak. ”Den irakiska centrala brottmålsdomstolen har dömt Ahmed Ali Ahmed till döden på grund av sin inblandning i mordet på ärkebiskop Paulos Faraj Rahho i Mosul, ”sade regeringens talesman Ali al-Dabbagh.

Biskopens kropp hittades två veckor efter kidnappningen, när han återvände hem efter mässan den 29 februari. Militären meddelade två dagar efter att kroppen hade hittats den 13 mars, att en man gripits för att ha varit inblandad i mordet.

Den amerikanska ambassaden i Bagdad välkomnade domen.

”Vi upprepar våra kondoleanser till ärkebiskopens familj och folkgrupp, vi berömmer de irakiska myndigheterna för att de tillrättavisar gärningsmannen i detta brutala brott ”, sade ett uttalande.

Dabbagh sade att Ahmed, också känd som Abu Omar, var en efterlyst al-Qaida ledare och dömd under antiterroristlag.

Det var inte känt när domen skulle genomföras.

Den amerikanska ambassaden och den amerikanska militären hade skyllt al-Qaida för biskopens död som enligt kyrkan var en direkt följd av kidnappningen. Dabbagh sade att Rahho var en av Iraks mest framträdande religiösa ledare och att han hade förespråkat fred och tolerans i det krigshärjade landet.

Rahho var den senaste i en lång rad av kaldeiska ledare som bortfördes sedan den USA-ledda invasionen 2003. Hans död drev rädsla bland irakiska kristna som har kommit under täta anfall under de senaste månaderna, med kidnappade präster och bombarderade kyrkor.

Den 5 april sköts den syrisk ortodoxe prästen, Youssef Adel, till döds av beväpnade män i centrala Bagdad. De kristna i Irak, med kaldéer som majoritet, sades vara så många som 800 000 i antal före invasionen, idag tros antalet ha halverats. Den nordliga irakiska staden Mosul har den högsta koncentrationen av kristna. Den amerikanska militären betraktar den också som ett starkt fäste för al-Qaida.

Regeringsstyrkor och den amerikanska militären har rapporterat att gripa fler än 1100 misstänkta i ett Mosul nedslag, inriktat på al-Qaida soldater och deras finansiärer, som inleddes på onsdagen.

Georgia Mushe – MU