Den 17 maj var det inte bara Norge som hade sina festligheter. Det var nämligen dags för SOKUs årliga Körfestival. Detta var den 12 körfestivalen i ordningen och anordnades för första gången av SOKU- Göteborg i S:t Johannes kyrka. I år var det sju körer som deltog från totalt sex olika städer.

När bussarna gång på gång anlände fick deltagarna chansen att göra sig i ordning inför själva festivalen, därefter transporterades de till kyrkans lokal för att få i sig lite frukost efter dem långa resorna. När klockan sedan slog 11.45 var det dags för alla att befinna sig i kyrkan för att tillsammans påbörja dagens stora aktivitet.

På långa vägar hörde man S:t Johannes harmonifyllda röster då de välkomnade biskopen med hymnen ”to bashlom” (kom i frid), samtidigt som alla ställde sig upp och applåderade. Hans nåd, Mor Dioscoros Benjamin Atas höll ett inledningstal, välsignade dagen och hälsade alla välkomna och därmed hade körfestivalen inletts. S:t Johannes församlingspräst, Fr. Besim Kurt passade också på att hälsa alla välkomna och säga ett par vackra ord. Därefter var det dags för SOKUs förbundsordförande Yusuf Aydin och sekreterare Susan Cakar att inta sina platser i rampljuset, även de hälsade alla hjärtligt och innerligt välkomna för att sedan låta dagens värdar, Sami Koskun och Hana Inan från SOKU-Göteborg, ta över mikrofonerna.

Äntligen skulle det första musikpasset sätta igång, alla körer skulle framföra den obligatoriska psalmen, en psalm som de själva hade fått välja bland fem utvalda. Denna skulle framföras akapella och utan solo. Detta klarade alla galant och det bjöds på en hel del fascinerande och idérika framföranden.

Efter det första musikpasset var det dags för Hans Nåd, Mor Diocoros Benjamin Atas, att presentera årets diakon och diakonissa i respektive förening som sedan följdes av två vackra pausbidrag. Det ena framfördes av SOKU-Göteborgs flickkör, ett fint uppträdande där man kort berättade om S:t Jakob av Edessa, ett helgon vars 1300 års jubileum vi firar i år, och det andra framfördes av Milad Abdal, en arabisk vacker hymn som uppskattades av många. Trots glädjen som svävade i kyrkan kunde inte de tomma magarna låta bli att skrika efter mat, vilket innebar att det var dags för lunch.

När alla hade fått sina magar fulla och proppade var det återigen dags för ett vackert musikpass. Den här gången var man fri att framföra vilken hymn man själv ville och musik och solo var tillåtet den här gången, självklart var det förbjudet att framföra hela psalmen i solo.

Efter att alla körer hade framfört sina ljuvliga hymner var det dags för en kort paus, samtidigt skedde en överläggning av poängen. Under tiden fick alla chansen att se på utställningen om S:t Jakob av Edessa, eller så kunde man bara prata eller ta sig lite frisk luft.

En stund senare hade alla samlats i kyrkan på nytt. Alla satt ivriga i kyrkan, men den här gången var det inte ett musikpass alla väntade på, utan vem som hade utnämnts till årets vinnare av körfestivalen. Biskopen tackade dem deltagande lagen, kallade alla för vinnare och gratulerade dem alla. Klockan fortsatte att ticka och nog pirrade det i allas magar i väntan på att biskopen skulle läsa upp juryns beslut.

”Vinnaren av körfestivalen 2008 är… SOKU- Göteborg!” Ett stort jublande hördes och alla i kyrkan ställde sig upp och applåderade. Kören fick gå fram för att fotograferas och motta sitt pris samtidigt som den vinnande låten, ”Dahto lo nehte”, strömmade ut genom högtalarna och applåderna gick i takt med musiken.

De övriga körerna fick sedan gå fram för fotografering samt prisutdelning och fram åt kvällen väntade en fullspäckad fest med alkoholfria drinkar, anordnad av SOKU-Göteborg.

Ett stort tack till SOKU och SOKU-Göteborg för denna fina och lyckade dag, som vi alla fick dela med varandra. En mycket glädjande och minnesrik dag. Stort tack också till alla deltagande körer, våra domare och alla andra som närvarade under denna glädjens dag.

STORT grattis till SOKU-Göteborg S:t Johannes!

”Kära barn, lår oss älska, inte med ord eller fraser utan i handling och sanning.

[1 Joh 3:18]

Deltagande körer år 2008
SOKU-Norrköping, S:ta Marias kör
SOKU-Örebro, S:ta Marias kör
SOKU-Botkyrka, S:t Petrus & Paulus kör
SOKU-Västerås, S:t Koriakos kör
SOKU-Göteborg, S:t Johannes kör
SOKU-Norrköping, S:t Kyriakos kör
SOKU-Södertälje, S:t Afrems kör

Bilder från körfestivalen!!

Georgia Mushe & Rosmari Mushe – MU