Fredagen den 18 juni samlades ett trettiotal ungdomar från olika städer runt om i Sverige, för att delta i det andliga sommarlägret med Abuna Deyroyo Samuel. Alla deltagare samlades först utanför Abuna Samuels hus i Norrköping för att sedan tillsammans bege sig i minibussar till Hjälmargården utanför Vingåker.

Väl framme blev deltagarna indelade i sovgrupper och tilldelades deras rumsnycklar. Eleverna fick packa upp och förbereda sig inför den första måltiden. När de hade ätit den goda maten av kocken Johan Albayrak och hans två assistenter Pauline Kaselia och Berolla Sahdo, fick de en introduktion av Abuna Deyroyo Samuel och material som de skulle använda sig av under veckan. Kvällen avslutades med en midnattsbön kl 21:00 och en frågestund med Abuna.

Lördagen var en ny dag med fullspäckat schema. Den började med morgonbön 08:30, därefter frukost följd av lite fritid och förberedelse inför dagens första föreläsning kl 10:00 av Abuna, med temat ”Hur kan jag bli en sann tjänare i Guds hus?”. En väldigt givande föreläsning som fick många att tänka till lite. Abuna ville visa att man först måste ta reda på vem man själv är och vad man har för motivation, för att sedan helhjärtat tjäna kyrkan. Föreläsningen höll på fram till lunch, då alla återigen fick njuta av kockens goda mat. Efter lunchen hade deltagarna lite tid för sig själva och varandra. En del valde att läsa, andra att promenera eller sitta på någon av bänkarna vid stranden innan klockan ringde, då den första lektionen i syrianska språket skulle börja. Deltagarna indelades i två nivågrupper, varav den ena gruppen fick Malfono Michel Issa som lärare och den andra gruppen Yuhanes Kurt. Efter varje syrianskalektion gavs en ”hergo”, en läxa som skulle förhöras vid nästa möte.

Sedan stod det ”Tema bok” på schemat. Abuna Deyroyo Samuels syster, Deyreyto Marina hade förberett och gjort denna bok just för sommarkursens skull. Boken innehöll givande övningar och uppgifter som skulle göras av varje deltagare i enskildhet, en timma om dagen. Så trots att Deyreyto Marina inte var närvarande kroppsligt så var hon högst närvarande andligt genom sin bok och med sina förböner (våra böner).

Senare mot kvällen samlades alla närvarande diakonissor för att träna på ”qole” inför söndagens gudstjänst som hölls av Abuna Deyroyo Samuel. Vår syrianska tv-kanal, SuryoyoSat var närvarande och vi tackar Gud för den lyckade gudstjänsten och alla underbara röster. Därefter var det lunch dags och efter att ha fått i sig lite mat i magen var det Dag 2 i Temaboken som gällde. Lite senare anlände Malfono Imad Marouki från Norrköping för att ge ungdomarna en intressant föreläsning om kyrkans dolda skatter, vad gäller det kristna namnet och benämning, själva kyrkan samt bönen. Även representanter från SOKUs styrelse kom på besök och självaste ordförande Yusuf Aydin kom och hälsade på och visade sin tacksamhet och stolthet över denna fina aktivitet.

Dagarna gick fort fram med flera föreläsningar på schemat bla av Murat Posluk från Linköping om ”Syriansk identitet”, där han fick ungdomarna att diskutera vilka problem det svenska folket har och vad vår Syrisk Ortodoxa Kyrka kan göra åt det. Malfono Elias Seven från Södertälje höll en föreläsning om kyrkohistoria, där han tog upp kyrkans splittring och de fyra koncilierna/kyrkomötena. Abuna Deyroyo Samuel höll en föreläsningsserie med temat ”Hur man skall leva i avskildhet med Gud”. Med hjälp av en bibeltext visade han de olika stegen som man skulle ta för att kunna leva i avskildhet med Gud. Det första var att: 1) Återvända till Gud; 2) Berätta allt man har gjort för Honom; 3) Gud tar alltid emot dig; 4) Nu har man nått en relation i avskildhet med Gud; 5) Då du skapat en relation i avskildhet till Gud så blir du en magnet, en människofiskare.

Eleverna fick även äran att ta del av en föreläsning av vår biskop, Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas. Han berättade om när Jesus fastade 40 dagar (Matteusevangeliet kap 4) och frestades av djävulen och drog paralleller till dagens samhälle. Att vi människor måste kunna stå emot djävulen och det världsliga. Abuna Samuel sa också en väldigt fin sak om just detta. Han sade: Vi måste veta vem vi är och se en tydlig spegelbild av oss själva i vattnet, vi får inte låta djävulen kasta en sten eller röra om vattnet och förstöra vår självbild.

Under veckans gång förekom även grupparbeten där varje grupp skulle få göra en egen sketch eller meditation som gav ett budskap. Resultaten blev väldigt lyckat och lönsamt. Varje kväll framförde en grupp sitt budskap och det gjordes på olika sätt. Vissa grupper fick ungdomarna att skratta tack vare roliga sketcher med kloka budskap medan andra fick dem att tänka till i stillhet och reflektera inom sig själva.

Men veckan omfattades inte bara av föreläsningar eller studier inomhus. Trots att vädret inte var kanon de första dagarna så spelades det volleyboll och fotboll en hel del, men på schemat fanns även 5-kamp och kanotpaddling. Då första gruppen paddlade blev det ganska blåsigt och detta medförde svårigheter med att ta sig iland, men Abuna och ledarna gjorde en snabb insats och kom till undsättning. Mot kvällarna brukade eleverna tillsammans med Abuna och ledarna ta en promenad längs vattnet eller i skogen, för att sedan se på solnedgången innan midnattsbönen eller innan ett gruppframträdande skulle ta sin början. Varje dag samlades även alla närvarande för tekvällar. Då brukade Abuna sjunga hymner, berätta berättelser och ungdomarna kunde passa på att fråga frågor. Detta var en väldigt lärorik och uppskattad stund. Mot slutet av veckan kunde även alla de som ville, ha en personlig bikt med Abuna Deyroyo Samuel.

Målet med denna andliga sommarkurs var att man skulle lära sig att leva i avskildhet med Gud, ta sig tid till honom i ensamhet varje dag, våga be Honom om hjälp men ändå inte glömma tacka Honom för allt, försöka vara för sig själv ibland och ta reda på vem man är och vad man egentligen vill med livet.

Kursen avslutades med en myskväll där man kunde äta sig mätt på chips, popcorn, godis, andliga berättelser och hymner. Dagen därpå var det utdelning av diplom och gåvor till samtliga deltagare och ledare. Sedan var det dags att ta farväl och återvända hem.

Ett stort tack till SOKU för ännu en lyckad sommarkurs och tusen tack till Abuna Deyroyo Samuel för hans tid och möda. Tack till Hans Nåd Mor Dioscoros Benjamin Atas som välsignade med sin närvaro och sin fina föreläsning. Tack till Deyreyto Marina som var med genom temaboken och hennes böner och tack till alla ledare och alla kockar. Tack även till föreläsarna som kom och även till SuryoyoSat och sist men absolut inte minst alla deltagarna.

Slutligen men alltid först av allt – Tack till Gud – Tawdi lMoryo för Hans välsignelse över denna fina sommarkurs.

”Gud, den ende vise, tillhör äran, genom Jesus Kristus, i all evighet, amen.” (Rom 16:27)

”Jag tackar dig, Fader, för att jag alltid lever i Din blick. Om än ingen människa ser mig, är jag sedd av Dig. Om jag även aldrig lär känna mig själv, är jag till fullo känd av Dig. Tack för att Du alltid ser mig genom Din älskade Son, förlåten och älskad i Honom. Livet har många roller i mig, Gud, vem är jag egentligen? Tack för att Du dagligen kallar mig vid namn, så att jag på nytt kan finna mig själv i Dig. Och när en gång min kropp kläds av mig och tid och rum försvinner, tack, Fader, att jag för evigt är till i Din skapande blick.”

/Deyreyto Marina

Bilderna kan ni se här!!

SOKU