Efter flera veckors planerig och möten blev det till slut av! SOKU-Södertäljes sommar kurs på Stjärnholms stiftgård utanför Nyköping tog plats den 27-30 juli. Minibussen och de tre personbilarna var packade och klara för att köra oss förväntansfulla 16 ungdomar med sex ledare från S:t Afrem kyrkans parkering på söndagseftermiddagen. Toner av ”abun d´bashmayo” hördes från bilarna då vi körde ut mot motorvägen och 80 kilometer senare var vi framme!

Väl på plats möttes vi av bekanta ansikten då Syrianska Ungdomsförbundet också hade sitt sommarläger på stiftgården och var på väg att packa ihop och göra plats för SOKU-Södertälje. Alla fick en säng tilldelad i logementen och sedan samlades vi tillsammans för att gå igenom regler och schema för dagarna på Stjärnholms. Gruppen fick därefter en guidad tur runt hela stiftgården med besök i kapellet, växthuset och alla grönområden. Sedan var det dags för brännbollsspel och vila i solen medan ledarna lagade middag. Vad blev det för middag? Jo, gamla goda kyckling med ris!

På matsedeln hade vi ”aprach” som middag på måndagen och grill på tisdagen då biskopen skulle komma på besök så därför satte vi hela gruppen i arbete i köket med att förbereda all matlagning på kvällen.

På måndagsmorgonen var det svårt att väcka vissa till frukosten som var mellan kl. 9:00-10:00 på grund av att de hade sovit rätt så sent natten innan men upp skulle de för att SOKU:s före detta ordförande Murat Posluk var på väg till stiftgården och skulle hålla en föreläsning om Syriansk identitet. Ungdomarna kvicknade snabbt till då Murat började föreläsningen med att dela in alla i fyra grupper och tilldelade som första uppgift att skriva ner vad vi ansåg karakteriserade en syriansk person. Därefter fick varje grupp gå till tavlan för att redovisa och förklara vad de hade kommit fram till. Kristna, troende, givmilda, håller ihop, utan land, tar hand om sina äldre, stark kultur och gamla traditioner var några av de punkter som kom upp. Murat fortsatte sedan med att förklara syrianernas ursprung från Adam och Eva tills idag. Det var en väldigt intressant föreläsning som vi hoppas att alla, inte bara syrianer får ta del av. Föreläsningen uppskattades inte bara av ungdomarna utan ledarna smög även in i föreläsningssalen och lyssnade.

Med det fina vädret ute begav vi oss på eftermiddagen mot kanoterna. Vi fick instruktioner om hur flytvästarna sattes på av Stjärnholms personal, lyfte sedan ner kanoterna och sjösatte dem. Själv satte jag mig i den större motorbåten i hopp om att slippa ro men vi fick dessvärre inte igång motorn och påbörjade det tunga arbetet med att ro en större båt!

Medan vi var ute och rodde var vår andre föreläsare för dagen på väg till oss. Johan Andersson som idag läser vid det Patriarkaliska skolan i Damaskus föreläste för oss om livet med Jesus och hur viktigt det är för oss att inte glömma Jesus i vår vardag. Föreläsningen var väldigt givande för ungdomarna som satt kvar på sina plaster trots att Johan var färdig! Då tog vi tillfället i akt att fråga honom om livet och studierna i Damaskus. Vi kom därefter in på ämnet bön och då kom idén om att be ”slotho dramsho” i kapellet. Vi hämtade våra ”shimo” och begav oss till kapellet tillsammans med vår lärarinna Besima Barsom. Johan var snäll nog att deltaga i våra utomhuslekar innan vi körde tillbaka honom till Nyköping C.

Förberedelserna var i full gång på tisdag morgonen inför biskopens besök. Flera sista minuten besök gjordes i de lokala mataffärerna tills allt var på plats. Klockan 13:00 var biskopen framme tillsammans med ett tv-team från Suryoyo Sat som mottogs med sång och applåder. Grillen började glöda och alla gäster på Stjärnholm började känna den goda grilldoften. Under tiden maten blev färdig togs biskopen med på en tur runt Stjärnholms. Efter maten höll biskopen en föreläsning utomhus om bland annat hur viktigt det är att uppskatta det våra fäder innan oss har gjort för oss och vad vi måste göra för de som kommer efter oss samt om hur bra det är att vara den som skapar frid mellan två ovänner.

På kvällen fick vi ett oväntat men glädjande besök av SOKU:s förbundsordförande Yusuf Aydin. Till hans ära lagade vi en Tacomiddag där hela gruppen samlades tillsammans.

På onsdagsmorgonen kändes det lite sorgligt att behöva åka hem efter allt skoj de senaste dagarna men än var det inte slut. Efter att ha städat rummen och packat ihop det mesta i bilarna begav vi oss till Nyköpings centrum för ett kort statsbesök medan ledarna lagade en härlig ”fattosh”. Nyköping är en härlig stad som då förberedde sig för en karneval. Tråkigt nog hade vi inte tid att stanna och närvara utan körde tillbaka till Stjärnholms stiftgård för att äta en sista gång och bege oss tillbaka till kära Södertälje och S.t Afrem kyrkans parkering.

Vi i SOKU-Södertälje vill rikta ett stort tack till vår ärkebiskop Mor Dioscoros Benjamin Atas som alltid ställer upp för oss ungdomar. Vi vill även tacka våra underbara föreläsare Murat Posluk och Johan Andersson samt alla ledare på sommarkursen.

SOKU-Södertälje