Den 6 september var det dags för Religionsutskottet att bege sig till SOKU-Uppsala för en aktivitetsdag där det skulle bjudas på umgänge, mat, föreläsningar, lekar och annat smått och gott. Även SOKU-Västerås och SOKU-Enköping var inbjudna till Uppsala. Från Västerås närvarade cirka tio personer. Enköping fick tyvärr förhinder dagen innan. Ni missade något Enköping!

Okej, dagen började med min föreläsning med samma tema som rubriken har: ”Ro ut på djupt vatten.” Där utgick jag från femte kapitlet i evangeliet enligt Lukas där han berättar om fiskfångsten och de första lärjungarna. I texten kan man lägga märke till att Jesus utför olika under redan innan fiskfångsten utan att Petrus blir så berörd som vid fiskfångsten. Hans svärmor blir botad från en svår feber, men det är när de fångar en massa fisk mitt på ljusa dagen som Petrus inser att inför honom står någon som ingen annan han mött förut. Men det krävdes att han tillsammans med Jesus rodde ut på djupt vatten där han kunde tillbringa tid med honom. Så en av insikter som kan fås av berättelsen är att också Gud kallar oss till att bli människofiskare, men vi behöver ”ro ut på djupt vatten” och våga tillbringa tid med Jesus.

Efter föreläsningen inbjöds åhörarna att ställa frågor varpå SOKU-Uppsala bjöd på mat: kyckling och ris med sallad och currysås…mmm!

Direkt efter maten hade RU förberett en lek där vi fick en bild med Jesus där hans händer inte syntes och med texten: var är mina händer? Runt om själva bilden fanns bilder av händer som kunde beteckna olika sinnesstämningar. Ungdomarna delades in i grupper och fick reflektera över vad de olika händerna kunde betyda. Ändamålet med hela leken var att komma till insikt om att var och en av oss är Guds händer, att genom oss kan Gud verka. Detta ställer en del krav på oss, hur använder jag min tid, mitt liv?

Nu var det dags för SOKU’s orienteringsrunda. Tema? SOKU-historia. Vem sitter med i valberedningen? 1 Josef Ayding, X Johan Albayrak eller 2 (minns inte namnet). Hursomhelst, så kunde frågorna alltså se ut.

”När får vi fika, jag behöver kaffe” skriker en kaffeberoende SOKUist! Det var alltså dags för fika. Saft, kaffe, vaniljlängder, kakor. Gott, gott! Sen var det dags för dagens sista lek innan meditationen som var finalen på hela dagen. Jag ska inte försöka förklara hur leken gick till för det tog cirka fem minuter att förstå hur den skulle gå till när vi satt där och instruktionerna gavs. Reglerna var inte helt klara och de ändrades något under lekens gång. I final har vi en västeråsare (mig) och tre norrköpingbor (RU) som konspirerar mot oss stackars västeråsare. Ja, de vann! De hade ett klart övertag, vad ska vi göra?

Slut med lekarna, nu är det allvar, dags för meditation. Vi gick in i kyrkan där några från RU hade förberett en fin meditation med musik och tända ljus. Tror många blev rörda.

Tack SOKU-Uppsala, SOKU-Västerås, RU!

”Var inte rädd, från denna stund skall du bli människofiskare” (Luk 5:10b)

Gabriel Bar-Sawme, Religionsutskottet