Studieförbundet Bilda har ett långt och etablerat samarbete med Orientaliska kyrkorna i Sverige. Syrisk Ortodoxa kyrkan och Koptisk Ortodoxa kyrkan är två medlemsorganisationer i Bilda som tillsammans har utvecklat sitt folkbildningsarbete. Syrisk Ortodoxa kyrkan har två ungdoms organisationer; SOKU (Syrisk Ortodoxa kyrkans ungdoms förbund i Sverige) och UI (Ungdoms Initiativet i Sverige och övriga Skandinavien). Koptiska Ortodoxa kyrkan har KOUF (Koptiska Ortodoxa ungdomsförbundet). Tillsammans har dessa tre ungdomsförbund bildat Orientalisk-ortodoxa ungdomsnätverket i profilområdet Ortodox Bildning och Kultur. Nätverket bildades 2004 och har som mål att vara en länk mellan ungdomsförbunden och Bilda, samt komma med idéer och förslag till ett långsiktigt strategiskt folkbildningsarbete som bevarar och utvecklar ungdomsorganisationerna.

Tankar på att få resa iväg till en andlig miljö för att få mer inspiration och öka sin spiritualitet och kunskaper har existerat länge, men blev inte verklighet förrän nätverket klubbade för att anordna en Orientalisk Ortodox ungdomskonferens i Sverige, hösten 2009. Av den anledningen och för att få fart på nätverksarbetet samtidigt som vi bekantar oss med den Koptisk ortodoxa kyrkan bestämde nätverket tillsammans med OBK att nätverket ska åka en vecka till Egypten.

Äntligen nalkades lördag den 25 okt ! Dagen alla har väntat på. Dagen då vi ska åka till Egypten. Samling på Terminal 5 i Arlanda kl.12.00 var det sagt. En våg av känslor rusar genom mig, vissa känslor är bekanta, andra är oidentifierbara vid det laget. Spänning och längtan, samtidigt som en smula oro smyger sig in. Lite vemodig och med fjärilar i magen packar jag in det sista i resväskan och en sista koll på att jag har pass, alla biljetter, reskassa, kontakt uppgifter till alla berörda, och så ett djupt andetag och en liten bön om att få åka och komma hem välbeskyddade.

Jag och ordföranden Feride Tas åker gemensamt till Arlanda. På vägen dit berättar hon om den 7 kg tunga Syrisk ortodoxa bibeln som hon har burit med sig med förhoppning om att vi ska få träffa Påven i Kairo och överlämna den som gåva. Vår ordförande är en trygg person och ha med på resan. En dos av Feride, bibeln och mannakorten som hon bar i väskan räckte för att dränka min oro och ersätta den med optimism och hoppfullhet. När vi väl har hittat till Turkish Air Lines incheckningsdisk, upptäcker vi två toppen tjejer som står och smaskar i sig varsin smörgås, hanie! Nämligen SOKU representanterna, Berolla Sahdo som under resan visar mig vägen till hur jag når en avslappnad och harmonisk attityd till livet genom bl.a. nackmassage, och Paulin Kasselia som under resan kommer att skänka gruppen många härliga skratt genom att bli gruppens ballerina medan bussen kör 180 km/h på Kairos guppiga vägar . Efter en stund kommer vår enda manliga deltagare som representerar KOUF, inte mindre än Michael Girgis, som under resan blir vår farsa, guide, livvakt, beskyddare och inte minst ”Mannen med de 6 hustrurna”. Efter ytterligare en stund droppar de fantastiska Göteborgarna in, UI representanterna Kristina Yilmaz och Zalin Afram, som under resan myntar ett unikt identifieringsfenomen för gruppen, den kallas ”schilululululu”, slå inte upp det i en parlör, fråga Göteborgarna istället vad det betyder!

Vår resa startar på lördag 14.10 från Arlanda. Med flygbyte i Istanbul når vi Kairo kl 02.00 på söndag morgon. Efter ytterligare ett par timmars bussresa når vi vår slutgiltiga destination nämligen Anafora! Vi har rest och landat i Egypten, och hittat till Anafora. Mina funderingar är: kommer vi att hitta oss själva? Kommer var och en att hitta sin plats i gruppen? Och framför allt kommer vi att hitta inspiration och kraft att förfölja vårt arbete?

När ENTUSIASM, GLÄDJE, och HOPPFULLHET, satte sin prägel på gruppen, stimulerades dessa egenskaper av KUNSKAP, ENGAGEMANG och STYRKA. Dessa simpla men värdefulla begrepp får vara symboler för mina eldsjälar. Eldsjälar som Feride, Michael, Zalin, Kristina, Berolla och Paulin. Ni har rest, i tid och rum, genom kulturer och genom ert inre. Ni har mött människor, er själva och andra människor, delat med er av era livsberättelser, erfarenheter, och minnen och tagit till er med intresse och nyfikenhet av vad Egypten, koptiska kyrkan samt de människor vi träffade erbjöd. Ni har gjort denna resa till en oförglömlig resa.

Tack till er allihopa!

———————————————————————————————–

I den bifogade dagboken kommer ni att få läsa mer om vår resa och de olika upplevelserna. Även ett bildspel från resan kommer att publiceras inom kort. Utöver denna dagbok kommer det presenteras fyra artiklar med intervjuer som gjorts med olika personer på Anafora, så håll utkik den närmaste tiden.

Klicka här för att läsa hela dagboken (pdf, 756 Kb)

Susanne Ayoub, reseledare och Bilda konsulent