Berätta bakgrund/fakta om dig själv.
Jag heter Emely och är 25år gammal och jag är bosatt i Stockholm. Jag har tidigare bott i Märsta men flyttade till Skarpnäck. Mina två systrar bor också i Stockholm så det är skönt att ha dem nära. Jag har också en pojkvän men han bor i Irland och förhoppningsvis kommer han på besök snart hit till Anafora, hihi. Vi kanske kommer förlova oss, vi får se (glad min).
Jag har även pluggat på universitetet till Biolog.

Varför valde du att komma till just Anafora? Hur kom det sig att du hittade Anafora?

Min mammas väninna tipsade mig om Anafora. Hon såg att jag hade det jobbigt under en period och visste att jag skulle trivas och finna ro i Anafora. Och Anafora är en plats för alla. Jag är uppvuxen som kristen men det har varit mer som en ”tradition” eller ”kultur” för mig. Jag känner mig inte så speciellt kristen och därför är Anafora ett bra ställe för mig eftersom det inte är bara till dem kristna.

Vad innebär det att vara volontär här och vad är dina uppgifter?
Allt möjligt. I början var det svårt att ”hitta rätt” eftersom de sa ”du får göra vad du vill och hur mycket du vill”. Men det behövs hjälp överallt; köket, disken, skörden eller om man vill hitta på själv någonstans att hjälpa till med. Dem frågar inte men om det verkligen är kris och dem behöver hjälp någonstans då frågar dem om hjälp men inte annars.

Hur länge har du varit här?
Jag har varit här sedan 17e september och jag åker hem 17e december. Alltså tre månader kommer jag att stanna i Anafora. Men man kan givetvis stanna kvar längre om man vill det.
Det som är bra också är att dem fixar skjuts till och från flygplatsen. Och om man vill åka till någon stad eller liknande fixar dem också skjuts.

Har du gjort volontär arbete tidigare?
Nej, det är första gången

Vad saknar du från Sverige?
Inget speciellt men kanske småsaker såsom ost, svensk arla ost kanske. Det är ju lite annorlunda mat här men inte så farligt.

Hur ska ungdomar som vill jobba som volontärer i Anafora gå tillväga?
Det är ju lite svårt eftersom de inte har någon hemsida som man kan titta på eller liknande men de har en mailadress man kan maila till, men ibland fungerar inte internet här så det är inte varje dag dem tittar mailen. Annars är det bara att ringa. Om man inte kan prata arabiska eller engelska finns Katja här som pratar svenska, så det är bara att fråga efter henne.
Anafora är hur man själv gör det till, alltså man går efter känslan. Man behöver inte jobba på Anafora väldigt mycket eftersom det inte krävs att man måste göra något eller ska göra vissa saker utan man får känna efter själv hur mycket man orkar och hur mycket man vill.

Vad bör man tänka på innan man anmäler sitt intresse om volontär?
Det är ett muslimskt land och strikt kristet här. Till exempel rökning och alkohol, att man inte röker framför andra här eller framför biskopen som finns här.
Även klädseln är viktig att ta hänsyn till, för jag visste inte att man inte fick gå i linnen (bara axlar), att man ska ha respektabla kläder, lite längre kläder än i Sverige om vi säger så.
Visum, pass och pengar är också något som är viktigt att man inte får glömma.
Jag önskade faktiskt att jag hade med mig en ficklampa eftersom ibland brukar det vara strömavbrott och då är det praktiskt med en ficklampa. Jag skulle också gärna vilja ha med mig min hårtork, för ibland vill man kanske inte gå ute i blött hår.

Vad betyder Anafora för dig?
Lugn och Ro.
Ett ställe där man får lära känna sig själv, det är ett bra ställe.
Jag tror nog att jag kommer åka tillbaka hit.

Zalin Afram & Paulin Kasselia