Dagen var äntligen här då den stora föreläsningen skulle äga rum i S: t Kyriakos kyrka. Soku- och Suf Norrköping var på plats tidigt och förberedde allt som skulle serveras under dagen. Klocka 11 kom de första gästerna, Soku– Södertälje och Soku- Botkyrka. Medan de satt och åt frukost började det komma allt fler och fler gäster. Samtidigt som alla satt och åt frukost gick Soku/Suf – Norrköpings ordförande Susan Cakar och Soku- Norrköpings viceordförande Georgia Mushe upp på scenen för att hålla ett välkomsttal.

Därefter gick Sofia Isik upp på scenen för att inleda den sketch som skulle framföras. Sketchen handlade om ett ungt syrianskt par som skulle gifta sig, paret kom till en tidpunkt då tjejen ställdes inför en svår fråga utav killen som hon inte visste vad hon skulle svara på. Frågan handlade om de skulle ha sex före äktenskap eller inte? Svaret fick alla sedan reda på inne i kyrkan under föreläsningarna.

Den första föreläsningen framfördes av Feryal Gaadan. Föreläsningen baserades på flera olika berättelser som Feryal skulle förmedla genom att hon spelade en tjej som berättade de här händelserna. Tjejen som hon spelade var för sex före äktenskap. När föreläsningen sedan var slut tog abuna Josef Dag över och berättade att detta var ett rollspel så att inga missuppfattningar skulle uppstå. Feryal hade alltså berättat berättelser som var verkliga och som uppstår bland dagens syrianska ungdomar. Sedan var det dags för fika och alla begav sig in till lokalen igen där det hade dukats upp med massor av godsaker.

Klockan 15.00 var det dags för föreläsning nummer två som leddes av abuna Josef Dag. Abunas föreläsning handlade om samlevnad före äktenskap ur ett bibliskt perspektiv där han hela tiden relaterade till bibeln. Att ha sex med någon före äktenskapet är en synd ur kristen och bibliskt perspektiv var ett utav budskapen som han förmedlade till ungdomarna under föreläsningen. När Abuna var klar med sin föreläsning var det dags för frågor och diskussion. Korgarna som hade skickats runt under föreläsningen var nu fulla med lappar som Abuna skulle besvara, han var glad över att så många ville ställa frågor men poängterade att om han skulle hinna svara på alla frågorna skulle det ta hela natten, därför kunde han bara besvara några stycken.

Äntligen matdags! Många hungriga magar begav sig nu in mot kyrkans lokal där det serverades biff med potatis och brunsås, till detta fanns det även pizzasallad och bröd. Under middagen fick man också chansen att umgås med varandra lite samt diskutera föreläsningen. Så fort alla hade mättat sina magar och maten var bortplockad var det dags att sätta på musiken så att ”sahrån” kunde börja. Eftersom många skulle åka hem skapligt serverades meza och smått & gott nästan direkt efter maten vilket gjorde att knappt några rörde vår goda meza. Alla dansade och var glada men höjdpunkten var när ”dancebatteln” sattes igång mellan 40- och en 20 åring. 40- åringen vann allas applåder när han breaka, gjorde volter och gick ner i spagat på dansgolvet. Sedan var det dags för våra gäster att bege sig hem till sina städer. Kvar var Sokuisterna och Sufarna som hade en rolig sak kvar att göra, nämligen STÄDA!

Vi i Soku- och Suf Norrköping vill tacka alla som har varit med och gjort den här dagen möjlig. Vi vill även tacka våra föreläsare Abuna Josef Dag och Feryal Gaadan som stod för två lärorika föreläsningar.

”Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er” (Matt. 7:7)

Bilder från föreläsningen

Sofia Isik & Natanya Altun